Avainsanat

, , , , , ,


en kestäny edes viikkoa! (Sisko arvas oikein.) Jatketaan uudella kaavalla. CFS:ään sairastuneet tekee jatkuvasti sitä samaa virhettä: vertaa itteään muihin. En halua että kukaa siellä ruudun toisella puolella vertaa itteään muhun. Ei oo mitään merkitystä sillä, kuka voi paremmin ja kuka huonommin, sillä on merkitystä että uskot omaan juttuus ja teet hyviä valintoja, etkä usko kaikkea mitä sanotaan. Usko ittees. Kulje omaa polkuas. Älä yritä elää tulevaisuudessa. Älä eti heti nyt -ratkaisuja. Kaikki lähtee siitä että luottaa että elämä kantaa. Mulla kesti reilu vuosi tajuta että tästä sairaudesta en parane suorittamalla. Nyt alan saamaan tätä asiaa käytäntöön, enkä vertaa itteäni muihin parantuneisiin että ”no miks toi parani ja mä en vieläkää”. Kaikki on mahdollista, siihen pitää vaan uskoa. Tää on loppujen lopuks tosi yksinkertasta, ei tehä siitä sen vaikeempaa. Eletää yksinkertasesti ja koitetaan suhtautua asioihin rennommin. Silloin edistyy. Tämän vuoks pitää kiittä Tobya, hän on niiin huipputyyppi etten toista tiedä!! Kaveri tekee niin tärkeetä työtä. Pitemmittä puheitta muihin asioihin.

Palapelin pala

Palapelin pala


On aika ironista, että päätin 19-vuotiaana värjätä nilkkaani tälläsen tatuoinnin. Vielä ironisempaa on että vasta jälkikäteen tajusin sen olevan kansainvälinen autismin symboli.

Lukekaapa seuraava (Wikipedia/Autismi):

Autistinen stressiherkkyys

Autistisilla ihmisillä on yliaktiivinen hermosto[68]. Tämän vuoksi hyvin monenlaiset tilanteet, toiminnot ja ympäristöt aiheuttavat ylikuormittumista ja tarvetta levätä ja hakeutua sellaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin, jotka eivät kuormita.[69][70] Kuormittavalle aistiärsykkeelle altistuminen saattaa johtaa liikahengitykseen ja siitä aiheutuvaan väsymykseen, päänsärkyyn, pahoinvointiin, pyörrytyksen tunteeseen tai astmakohtaukseen[71].

Intensiivisen kokemisen teoriaa (engl. the intense world theory) kehittänyt aivotutkija Kamila Markram on verrannut autistisen ylikuormittumisen aiheuttamaa tilaa tilaan, joka aiheutuisi krapulan ja useamman peräkkäin valvotun yön yhteisvaikutuksesta.[72] Uupumusta aiheuttavat tekijät voivat liittyä esimerkiksi ympäristöstä tulevaan aistikuormaan tai muiden ihmisten läsnäolon ja kommunikoinnin aiheuttamaan kuormitukseen. On myös mahdollista, että autismin kirjon erityispiirteisiin kuuluva aistimusten ja tunteiden voimakkuus altistaa jo itsessään uupumukselle.

Jos kuormittava elämäntilanne jatkuu pitkään, siitä voi seurata sairastuminen sympatikotoniaan eli dysautonomiaan[73][74], masennukseen[75], krooniseen väsymysoireyhtymään, fibromyalgiaan tai pakko-oireiseen häiriöön[76].

Aika mielenkiintoista! Autismi on neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, siis synnynnäinen. Eli tuskin oon autisti, vai voiko erityisherkkyys olla joku hyvin lievä muoto autismista? Mul on usein huonoina päivinä sellanen olo niinku olis krapulassa käyny juoksemassa puol maratonin. Ei kauheen kiva olo! Voit yrittää samaistua tähän sairauteen kuvittelemalla itelles ton tilan. Sitä uupumuksen määrää ja sydän hakkaa. Eihän se ulospäin näy kun ehkä pienenä kalpeutena 😀 Tää on jatkuvaa krapulaa, nytkin hirvee jano. Sympatikotonia tarkoittaa sympaattisen hermoston yliaktiivisuutta, eli jatkuvasti sydän hakkaa, kehoon erittyy adrenaliinia ja kroppa on koko ajan käytännössä taistele tai pakene -tilassa. Tuttua CFS potilaalle.

Uskon että yksinmuutto tekee hyvää, koska häiriinnyn ja rasitun eniten sosiaalisuudesta. Tiedän, että sitten kun se tasapaino hermostossa löytyy, alan taas nauttia sosiaalisuudesta. Siihen asti on pakko syrjäytyä, mutta siitäkin nautin, hetkellisesti. Puhelimessa puhuminenki on välillä liikaa. En koe olevani epäsosiaalinen, mut sosiaalisesti kömpelö. Enkä tee kauheen usein vaikutusta puhetaidoillani.

Mitäs muuten tykkäätte blogin uudesta ulkoasusta? Mä tykkään kovasti, taas toistaiseksi. 😀

Mainokset